BENVINGUT A LA PÀGINA WEB DE CASA RURAL EL TORN

BUSQUES UNA CASA RURAL PER L’EMPORDÀ? PERFECTE, JA l’HAS TROBAT.

Entorn / Activitats

Coneixeu Garriguella?

Garriguella es un poblet empordanès situat a les faldes de la serra de l´Albera, just quan la plana es troba amb la muntanya. Està envoltat per 3 parcs naturals: l´Albera, el Cap de Creus i els Aiguamolls de l´Empordà. Es un poble amb una arrelada tradició agrícola, especialment dedicada al cultiu de la vinya i també de l´olivera, que ha aguantat el pas del temps conservant la seva estructura de poble, sense grans urbanitzacions ni polígons industrials. El poble està molt ben comunicat per carretera i disposa de tots els serveis bàsics, com ara botigues, carniceria, peixateria, farmàcia, C.A.P., restaurants, etc. Hi ha també 4 cellers de vi i un molí d´oli.

Garriguella es l´indret ideal per als amants de les passejades i del senderisme, que hi trobaran tot l´encant de l´Empordà, amb paisatges de vinyes a la plana i d´oliveres, suredes i pinedes a la muntanya. El municipi també acull el Centre de Reproducció de Tortugues de l´Albera, una espècie que va estar a punt de desaparèixer i que gràcies al centre s´està re introduint, no us ho perdeu.

I l´Empordà i la Costa Brava?

L´Alt Empordà es troba just a l´extrem Nord-Oriental de la península, on els Pirineus s´enfonsen al mar Mediterrani, una comarca amb personalitat, marcada per la força del vent del nord, la Tramuntana. Disposa d’una gran varietat de paisatges que van des de cims de més de mil metres a pocs kilòmetres del mar, a extenses platges de sorra fina o infinitat de petites cales, algunes de fàcil accés i d´altres d´ amagades on pràcticament només s´hi accedeix per mar; una gran plana dedicada bàsicament a l´agricultura i a la part més baixa extenses zones d´aiguamolls. Es una terra de pas on ja hi van deixar petja els primers homes al paleolític, i posteriorment s´hi establiren grecs, i més tard romans amb els assentaments d´Empúries i Roses. Cal destacar també la figura de l’empordanès més universal, Salvador Dalí que ha contribuït amb la seva singular manera d´entendre l´art a donar a conèixer aquesta terra.

 

LLocs d´ interés:

– Platges (10 minuts)

  • Cadaqués (35 minuts)

  • El Port de la Selva (20 minuts)

  • Colliure (45 minuts)

  • Casino – Peralada (5 minuts)

  • Figueres (10 minuts)

  • Casc antic i call jueu de Girona (45 minuts)

L´Albera (5 minuts)

L´Albera es un Paratge Natural d´Interés Nacional, i es troba l´extrem més oriental dels Pirineus, va des del coll del Perthus fins al litoral de Portbou, en total uns 25 kilòmetres, amb diversos cims de mes de 1000 metres. La seva carena delimita la frontera, però lluny de ser una separació, aquesta serra es el nexe d’unió entre el Rosselló i l´Empordà. El paisatge es molt variat, des de prats alpins, avets i faigs a les zones més altes, a roures, alzines, suredes, pins i brolles a mesura que ens acostem a la plana. Terra travessada per multitud de camins i senders, molts d´ells senyalitzats com els de gran recorregut (GR) que la fan ideal per a la pràctica del senderisme. S´ha de destacar també que es el lloc de Catalunya amb més concentració de dòlmens i menhirs així com també s´hi poden trobar nombroses esglésies i monestirs romànics.

Cap de Creus (20 minuts)

El Cap de Creus es l´enfonsament dels Pirineus al mar Mediterrani. Va ser declarat Parc Natural Marítim i Terrestre l´any 1996 i representa l´extrem més oriental del país. Està format per un paisatge de gran bellesa i singularitat, tant en la seva part terrestre com en la marítima, totes dues molt marcades per la força de tramuntana que ha anat modelant el litoral, en especial el de la vesant nord, fins a convertir-lo en un espai únic i espectacular, amb penya-segats escarpats i angostes caletes. Els fons marins son de gran bellesa i varietat amb molta riquesa de fauna. En l´àmbit terrestre destaca una flora endèmica de la zona, així com igual que passa a l´Albera hi ha una gran concentració de dòlmens i menhirs, fàcilment visitables per multitud de camins i senders.

 

Activitats esportives


A qui li agradi el
golf, podrà triar entre els 6 camps que hi ha a la comarca. I si el vostre son els esports nàutics, esteu d´enhorabona, caiac, vela, wind-surf, kite-surf, pesca, sense oblidar l´snorkeling i el submarinisme que us permetrà gaudir dels impressionants fons marins del Cap de Creus. També els més agosarats podeu provar el paracaigudisme a l´sky-dive d´Empuriabrava o les excursions amb globus. A la casa rural hi trobareu informació per a la practica de totes aquestes activitats, tant si ho voleu fer vosaltres de mateixos o de manera organitzada. No us avorrireu!

 

Gastronomía

Trobareu una àmplia gama de restaurats de tot tipus tant a Garriguella com els pobles dels voltants

Cultura

Salvador Dalí

Salvador Dalí, per a molts un geni per la seva manera d´entendre l´art i per la singularitat de la seva obra, es segurament l´empordanès més universal. Si us interessa la seva pintura, podreu visitar el teatre-museu Dalí de Figueres, ciutat on va néixer, i que es troba a uns 15 minuts de Garriguella. També es pot visitar la casa-museu de Port Lligat, a Cadaqués, a uns 30 minuts des del Torn, on hi tenia la residencia, o el castell de Púbol, a la Pera, a uns 40 minuts de Garriguella, on el geni es va retirar els últims anys de la seva vida. Us sorprendrà!

  •  

La Història

El Romànic

L´Alt Empordà es una de les comarques catalanes amb més presencia d´arquitectura i art romànic. Hi podreu visitar imponents monestirs, com el de Sant Pere de Rodes, amb espectaculars vistes de la costa de Cap de Creus, o el de Sant Quirze de Colera, al cor de l´Albera, ambdós a uns 15 minuts des del Torn. També hi ha multitud de petites esglésies i ermites, tant a la plana com a la serra de l´Albera on n´hi ha una gran concentració.

Monuments megalítics

La situació de l´Empordà, terra de pas des de l´antiguitat, va fer que s´hi establissin els primers homes i la mostra d´això es que es la comarca catalana amb més concentració de monuments megalítics, especialment a la zona de la serra de l´Albera i de la serra de Rodes i Cap de Creus, tot molt a prop de la casa rural. I trobareu tota mena de monuments, dòlmens, menhirs, gravats, etc. Visitar-los us permetrà conèixer aquestes primeres construccions humanes i gaudir a l´hora de la natura i dels magnífics paisatges empordanesos.

  • Altres llocs d´interés cultural:
  • Ruïnes d´Empúries (30 minuts)
  • Conjunt medieval de Castelló d´Empúries (10 minuts)
  • Conjunt medieval de Peralada (5 minuts)
  • Conjunt medieval de Pals (40 minuts)
  • Vila medieval de Besalú (40 minuts)
  • Museu de Joguet de Figueres (10 minuts)

Rutes BTT i Cicloturisme

I els esports?

L´Alt Empordà es una terra on hi podreu practicar multitud d´esports, en especial tot aquells que tinguin a veure amb la natura i l´aire lliure. Els amants del senderisme i els del BTT, hi trobareu un munt de camins i senders, de tots els nivells, molts d´ells senyalitzats, doncs per Garriguella hi passa el GR-11 que creua tot els Pirineus i també es un municipi integrat dins de la xarxa de camins i senders Itinerània. Per als que feu cicloturisme, hi trobareu carreteres poc transitades per gaudir amb tranquil·litat. 

Poblacions d’interès

Cadaqués
Colliure
Empúries
Castelló d´Empúries
Peralada
Pals
Besalú

Visites a Cellers

Des de El Torn, us proposem visites a cellers de la D.O. Empordà, recomanant-vos algun celler de Garriguella mateix o de l´indret que vosaltres trieu, on podreu gaudir de la visita i del tast dels vins.
Per als que vulgueu conèixer més, hi ha la possibilitat de fer visites organitzades que incloguin la visita a 1, 2 o més cellers. L´itinerari també pot incloure visites al indrets mes representatius de l´Empordà, podent crear així rutes al vostre gust i conveniència. Una altra manera de conèixer la comarca!

Natura

Aiguamolls de l´Empordà (10 minuts)

El Parc Natural dels Aiguamolls de l´Empordà es troba situat entre les desembocadures dels rius Muga i Fluvia. Es tracta d´una extensa zona constituïda per llacunes, estanys, prats i maresmes. Es una zona humida de gran interés ecològic, no només per a la fauna que hi viu tot l´any, sinó per a les aus migratòries, que hi fan escala a la tardor quan es dirigeixen cap al sud a passar l´hivern i a la primavera quan tornen a pujar cap al nord. El parc disposa de diverses barraques-observatori per a poder observar les aus i d´altra fauna en el seu medi natural.

Altres espais naturals d´interés:
• Parc Natural de les Illes Medes i Montgri (40 minuts)
· Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa (40 minuts)
• Paratge Natural d´Interés Nacional Salines-Bassegoda (30 minuts)
• Estany de Banyoles (40 minuts)

Adreça: Plaça de l’Església, 4, 17780 Garriguella, Girona Telèfon: 972 55 21 37

Avis Legal